top of page
  • Writer's pictureManuela Pendl

Stres, Kortizol & Hujšanje

Updated: Oct 25, 2022

Ali tudi vi zvečer izmučeni padete v posteljo,

zjutraj pa se zbudite v nov dan, ki ni bil nič boljši od včerajšnjega?


Povišan stresni hormon kortizol poleg tega, da povzroča burne reakcije in napete živce, povzroča tudi željo po ogljikovih hidratih, zlasti enostavnih kot so čokolada, piškoti, bel kruh, slaščice … in po maščobah.

Posledično pride do padca energije, zniža se raven sladkorja v krvi, telo zahteva "dobro" hrano in padate v začaran krog – bolj kot ste v stresu, večjo željo imate po nezdravih prigrizkih, bolj se nabira maščoba na trebuhu, kilogrami se kopičijo, ... vi pa ste še bolj ste nesrečni.


Ko smo v stresu, se telo ne more obnavljati.

Ko je telo v stresu, ko je pripravljeno na prvinski "boj ali beg", kot bi šlo za življenje, se celice, ki se sicer vseskozi obnavljajo, rastejo in nadomeščajo izgubljene odmrle celice, temu preprosto več ne morejo tako zelo posvečati. Dobesedno se kot ladja, ki v času napada nepredušno zapre vse lopute, zaprejo. Nič ne gre ven niti noter.


Ko smo v stresu, se povsem enako zgodi z našimi celicami – celice ne dobivajo hranil, kisika, mineralov, esencialnih maščobnih kislin … niti ne izločajo odpadnih snovi in strupov. Ustavijo se praktično vsi procesi, razen tistih najnujnejših, potrebnih za preživetje.


Pogosto se zatakne po štiridesetem letu.

Razen hektičnega življenja, pa svoje dodajo še leta in hormonske spremembe. Takrat se tudi nemalokrat zgodi, da zdravniki zaradi slabega počutja, nihanja razpoloženja ipd. predpišejo hormonske tablete, da bi se težave omilile in bi pomagale pri nihanju počutja. Vendar pa ne gre zanemarjati stranskih učinkov, ker je med njimi tudi možnost pojava depresije, kmalu od zdravnika ta oseba dobi predpisane še blage antidepresive… in sekiranja je konec. Svet take osebe postane otopel, čustva zamrznjena … vedno bolj je nesrečna in vrti se v začaranem krogu.


Telo nas vseskozi opozarja in nam sporoča!

Ko je človeško telo v stresu, prednostno porablja spodaj naštete vitamine, minerale, aminokisline in maščobe za izgradnjo stresnega hormona:

  • vitamine A, E, C ter flavonoide in vitamine skupine B

  • minerale magnezij, kalcij, cink, mangan in selen

  • aminokislono triptofan

  • maščobno kislino omega-3


Če telo s hrano ne dobi potrebnih hranil, se sprosti želja po prav določeni hrani. Telo ves čas komunicira z nami in nas opozarja. Vprašanje pa je, če ga znamo slišati, še zlasti, če mu znamo prisluhniti.

Krhki nohti opozarja predvsem na pomanjkanje vitamina B, kalcija in beljakovin.

Krči v mišicah in trzanje mišic sporočajo pomanjkanje magnezija in vitamina B1.


Poželenje po prav določeni hrani sporoča, katerih hranil manjka v telesu.

  • Tako je denimo poželenje po belem kruhu lahko znak za pomanjkanje minerala kroma, ki uravnava neprestano željo po enostavnih ogljikovih hidratih. Najlažje ga boste zaužili z vloženimi gobami ali jajčnim rumenjakom, v katerih pa so tudi beljakovine, ki enako zmanjšujejo željo po belem kruhu. Ker se krom veže skupaj z jodom, je možno tudi, da vas telo opozarja na moteno delovanje ščitničnih hormonov.

  • Če pa na primer ne morete živeti brez čokolade, ki je pravzaprav najpogostejša odvisnost od določene hrane, lahko to kaže na močno pomanjkanje vitaminov skupine B, še posebno B3. Čokolada namreč zviša raven serotonina in tako omogoča hiter občutek sreče. Telo vam tudi sporoča, da vam manjka magnezija in beljakovin. Poskusite s posušenimi rožiči, orehi, arašidi ali mandlji.

  • Nekateri ljudje so pravi odvisniki od sira. No, če se ne morete upreti siru, vam telo morda sporoča, da vam manjka kalcija in fosforja. Odlična rešitev je brokoli.

  • In še in še bi lahko naštevali … pa o tem morda kdaj prihodnjič ;-)))


Maščoba na trebuhu kaže na povečano raven stresnega hormona.

Najbolj pogost vzrok za nabiranje odvečne maščobe okoli pasu je stres, ki povzroča visok nivo hormona kortizola v krvi.


Drugi razlog za kopišenje in nabiranje maščob na trebuhu pa je neravnovesje črevesnih bakterij. Hrana se ne razgradi na manjše delce, posledično pa se hranilne snovi ne vsrkajo v celice.

"Pivski trebuh", ki trdovratno ostaja tudi po izgubljenih kilogramih, običajno kaže na slabo presnovo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, kar pa je posledica pomanjkanja vitaminov skupine B, predvsem vitamina B6, ter vitamina C in magnezija. Gre za presnovne vitamine in minerale, ki pripomorejo k temu, da se hrana spremeni v energijo in ne v maščobne obloge. Potrebne pa so tudi maščobne kisline omega 3.


Maščobe na trebuha se ne boste rešili z intenzivno vadbo!

Trebušna maščoba je običajno posledica slabih prehranskih navad in pogoste izpostavljenosti stresu, zato se je ne boste mogli rešiti z intenzivno vadbo, s katero telo pravzaprav še dodatno izpostavljate stresu.


Izbirajte zmerno intenzivno vadbo, še posebno pa poskrbite za redno izvajanje različnih vaj za sproščanje ter se naučite učinkovito obvladovati stres.


Seveda pa je treba spremeniti tudi prehrano in prehranske navade. No, o tem veliko govorim in pišem v svojih objavah in programih oz na svojih predavanjih in delavnicah. Izdelki iz bele moke, kot so bel kruh, testenine, bel riž, sladkarije ipd. hranijo "napačne" črevesne bakterije, zato jih močno omejite oziroma še bolje popolnoma črtajte iz svojega jedilnika. Vsakodnevna prehrana pa naj bo sestavljena iz dobrih beljakovin (ribe, skuta, jajca), zelenjave in oreščkov.


 

Več o vsem tem pa v 3-mesečnem programu Adijo, kile! z Manuelo Pendl, o katerem



POZOR! 🤩 Samo nekaj dni je še časa, ko lahko prihranite do 50% in skočiš v NOVO LETO brez slabe vesti, ki v tem času pogosto ujame skoraj vsako žensko ... 🤩

 

Ob koncu današnjega pisanja pa naj te povabim še k prebiranju njami RECEPTOV in drugih uporabnih vsebin, ki jih najdeš med mojimi BLOGI, katerih enega ravno bereš ...


P.S.:

Če poznaš koga, ki bi pod budnim očesom osebne trenerke lažje dosegel svoj cilj, me lahko pokliče/te na tel. št. 070/ 730 166 ali mi piše/te na pendl.manuela@gmail.com


Ali pa klikni TUKAJ … da skočiš še na moj YOUTUBE kanal, kjer te čakajo tudi kratki VIDEO posnetki z VADBO in razmišljujočimi "iskricami" ;-)))



146 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page